Drukuj

Kucharz

Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.

Poza samym przygotowaniem dań, do kucharza należy podanie ich w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie. Niejednokrotnie do niego należy również udekorowanie stołu.

Te wszystkie umiejętności może posiąść po podjęciu nauki w zasadniczej szkole zawodowej. Nauka trwa 3 lata. Uczniowie zapoznają się z podstawami żywienia człowieka, wyposażeniem zakładów gastronomicznych, organizacją, bezpieczeństwem i higieną pracy oraz technologią gastronomiczną. Typowymi miejscami pracy kucharza małej gastronomii są wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej.

Przede wszystkim bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, szpitale, szkoły, przedszkola. Może być zatrudniony również w restauracjach, kawiarniach, w hotelowych zakładach gastronomicznych, w zakładach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd