Drukuj

Piekarz

Nauka trwa 3 lata. Podstawowym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa o jakości oczekiwanej przez konsumenta. Odpowiada on za właściwe przygotowanie mieszanek mąk i dodatków. Do obowiązków piekarza należy przygotowanie ciast zgodnie z recepturą, prowadzenie ich fermentacji, z zachowaniem wszystkich parametrów technologicznych, następnie dzielenie i kształtowanie ręczne lub mechaniczne kęsów ciasta. Rozrost końcowy uformowanego ciasta odbywa się w komorach rozrostowych lub w pomieszczeniach piekarni. Wyrośnięte kęsy ciasta trafiają do pieca piekarskiego, gdzie pod nadzorem piekarza są wypiekane, z zachowaniem zasad technologicznych.

Pieczywo po wypieku jest przekazywane do magazynu wyrobów gotowych, a następnie do punktów sprzedaży. Piekarz nabywa też umiejętności w zakresie produkcji rogali, chałek, bułek słodkich i drożdżówek. Piekarz jest odpowiedzialny również za kontrolę jakości wyprodukowanego pieczywa.

Our website is protected by DMC Firewall!