Drukuj

Wędliniarz

Nauka trwa 3 lata. Wędliniarz jest zawodem deficytowym. Wędliniarz przeprowadza rozbiór tusz, półtusz i ćwierćtusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawa mięso. Wykonuje zadania związane z pozyskiwaniem mięsa oraz zabezpieczaniem przed zepsuciem przez chłodzenie, zamrażanie, peklowanie i wędzenie. Produkuje wędzonki, kiełbasy, wyroby podrobowe, konserwy oraz tłuszcze topione. Zajmuje się rozdrabnianiem mięsa, przeprowadza peklowanie suche i mokre, obsługuje nastrzykiwarki, masownice, kutry, mieszałki, nadziewarki. Dokonuje obróbki termicznej surowców i półproduktów oraz pakuje gotowe wyroby. Produkuje wyroby garmażeryjne oraz zajmuje się przygotowaniem półproduktów mięsnych do smażenia lub pieczenia. Absolwent może podjąć pracę zarówno w rzeźni przy uboju zwierząt jak również w zakładzie przetwórstwa mięsnego.

Our website is protected by DMC Firewall!