• 2_slide_dni_otwarte2025.jpg
  • 3_slide_dni_otwarte.jpg

Cukiernik

Nauka trwa 3 lata. Podstawowym zadaniem cukiernika jest wyprodukowanie wszelkich wyrobów cukierniczych. Cukiernik odpowiada za właściwe przygotowanie półproduktów oraz dodatków do produkcji. Surowce do wyrobu produktów cukierniczych muszą być właściwie odmierzone.

Jednym z zadań cukiernika jest tworzenie elementów dekoracyjnych na wyprodukowanych wyrobach. Jednak, aby wytworzyć produkty cukiernicze i ciastkarskie, każdy cukiernik musi doskonale znać obsługę maszyn i urządzeń do produkcji tych wyrobów. Obowiązkiem cukiernika jest także ich kontrola i konserwacja przy zachowaniu zasad oraz przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. W ocenie jakości wyprodukowanych wyrobów cukiernik powinien posługiwać się czuciem smakowym, wrażliwością węchową i czuciem dotykowym. Cukiernik powinien mieć także sprawne ręce do wyrabiania ciasta i elementów dekoracyjnych

  • 01_starostwo.png
  • 02_men.png
  • 03_ko.png
  • 04_cke.png
  • 05_oke.png
  • 06_energa.png
  • 07_gj.png
  • 08_pck.png
  • 09_16brl.png
  • 10_policja.png
  • 11_psp.png
  • 12_bank_spoldzielczy.png
  • 13_wsb.png
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd