Branżowa Szkoła I Stopnia
Wybierając branżową szkołę wybierasz konkretny zawód.
Sprzedawca, Kucharz, Cukiernik, Piekarz, Mechanik pojazdów samochodowych, Elektromechanik pojazdów samochodowych, Fryzjer, Monter zabudowy i robót wykończeniowych, Operator obrabiarek skrawających i inne
Fryzjer
Nauka trwa 3 lata. Fryzjer świadczy usługi w zakresie strzyżenia, golenia i czesania. Doradza zastosowanie odpowiedniej pielęgnacji w zależności od gatunku i stanu włosów oraz pomaga - korzystając z posiadanej wiedzy, żurnali lub komputerowych symulatorów - w doborze uczesania, pasującego do twarzy i figury klienta. Aby sprostać wymaganiom rynku pracy, każdy fryzjer powinien ustawicznie doskonalić własne umiejętności zawodowe poprzez udział w szkoleniach i pokazach fryzjerskich organizowanych przez firmy i organizacje branżowe.
Fryzjer, przystępując do pracy zabezpiecza garderobę klienta. Następnie wykonuje zabiegi pielęgnacyjno - lecznicze włosów i skóry głowy, tj. mycie, masaż, nacieranie, okłady i kąpiele. Stosując różne techniki pracy - strzyże i czesze włosy oraz zarost. Do zadań fryzjera należy również farbowanie, rozjaśnianie, odbarwianie i wykonywanie trwałej ondulacji. Po ukończeniu szkoły możesz rozpocząć pracę w lokalnym zakładzie fryzjerskim, myśleć o otwarciu własnego zakładu fryzjerskiego lub podjąć pracę w dużym salonie kosmetyczno – fryzjerskim znanej firmy.
Piekarz
Nauka trwa 3 lata. Podstawowym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa o jakości oczekiwanej przez konsumenta. Odpowiada on za właściwe przygotowanie mieszanek mąk i dodatków. Do obowiązków piekarza należy przygotowanie ciast zgodnie z recepturą, prowadzenie ich fermentacji, z zachowaniem wszystkich parametrów technologicznych, następnie dzielenie i kształtowanie ręczne lub mechaniczne kęsów ciasta. Rozrost końcowy uformowanego ciasta odbywa się w komorach rozrostowych lub w pomieszczeniach piekarni. Wyrośnięte kęsy ciasta trafiają do pieca piekarskiego, gdzie pod nadzorem piekarza są wypiekane, z zachowaniem zasad technologicznych.
Pieczywo po wypieku jest przekazywane do magazynu wyrobów gotowych, a następnie do punktów sprzedaży. Piekarz nabywa też umiejętności w zakresie produkcji rogali, chałek, bułek słodkich i drożdżówek. Piekarz jest odpowiedzialny również za kontrolę jakości wyprodukowanego pieczywa.
Cukiernik
Nauka trwa 3 lata. Podstawowym zadaniem cukiernika jest wyprodukowanie wszelkich wyrobów cukierniczych. Cukiernik odpowiada za właściwe przygotowanie półproduktów oraz dodatków do produkcji. Surowce do wyrobu produktów cukierniczych muszą być właściwie odmierzone.
Jednym z zadań cukiernika jest tworzenie elementów dekoracyjnych na wyprodukowanych wyrobach. Jednak, aby wytworzyć produkty cukiernicze i ciastkarskie, każdy cukiernik musi doskonale znać obsługę maszyn i urządzeń do produkcji tych wyrobów. Obowiązkiem cukiernika jest także ich kontrola i konserwacja przy zachowaniu zasad oraz przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. W ocenie jakości wyprodukowanych wyrobów cukiernik powinien posługiwać się czuciem smakowym, wrażliwością węchową i czuciem dotykowym. Cukiernik powinien mieć także sprawne ręce do wyrabiania ciasta i elementów dekoracyjnych
Blacharz samochodowy
Nauka trwa 3 lata. Blacharz samochodowy wykonuje swoje zadania zawodowe zarówno w małych zakładach naprawczych, autoryzowanych stacjach obsługi, jak i w dużych przedsiębiorstwach mechaniki pojazdowej. Blacharz samochodowy może też prowadzić samodzielną działalność gospodarczą.
Praca blacharza samochodowego na ogół wykonywana jest w pomieszczeniach zamkniętych, wentylowanych. W dużych przedsiębiorstwach są to hale produkcyjne, a zakładach usługowych - blacharskie stanowiska naprawcze. Do głównych zadań zawodowych blacharza samochodowego zalicza się: przygotowanie pojazdu do naprawy, wykonywanie naprawy lub wymiany uszkodzonych elementów, kontrolowanie jakości wykonanych prac oraz utrzymywanie w dobrym stanie technicznym narzędzi i urządzeń na stanowisku pracy. Blacharz samochodowy bardzo często współpracuje z mechanikiem samochodowym i lakiernikiem
Kucharz
Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.
Poza samym przygotowaniem dań, do kucharza należy podanie ich w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie. Niejednokrotnie do niego należy również udekorowanie stołu.
Te wszystkie umiejętności może posiąść po podjęciu nauki w zasadniczej szkole zawodowej. Nauka trwa 3 lata. Uczniowie zapoznają się z podstawami żywienia człowieka, wyposażeniem zakładów gastronomicznych, organizacją, bezpieczeństwem i higieną pracy oraz technologią gastronomiczną. Typowymi miejscami pracy kucharza małej gastronomii są wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej.
Przede wszystkim bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, szpitale, szkoły, przedszkola. Może być zatrudniony również w restauracjach, kawiarniach, w hotelowych zakładach gastronomicznych, w zakładach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.
Wędliniarz
Nauka trwa 3 lata. Wędliniarz jest zawodem deficytowym. Wędliniarz przeprowadza rozbiór tusz, półtusz i ćwierćtusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawa mięso. Wykonuje zadania związane z pozyskiwaniem mięsa oraz zabezpieczaniem przed zepsuciem przez chłodzenie, zamrażanie, peklowanie i wędzenie. Produkuje wędzonki, kiełbasy, wyroby podrobowe, konserwy oraz tłuszcze topione. Zajmuje się rozdrabnianiem mięsa, przeprowadza peklowanie suche i mokre, obsługuje nastrzykiwarki, masownice, kutry, mieszałki, nadziewarki. Dokonuje obróbki termicznej surowców i półproduktów oraz pakuje gotowe wyroby. Produkuje wyroby garmażeryjne oraz zajmuje się przygotowaniem półproduktów mięsnych do smażenia lub pieczenia. Absolwent może podjąć pracę zarówno w rzeźni przy uboju zwierząt jak również w zakładzie przetwórstwa mięsnego.
Elektromechanik pojazdów samochodowych
Nauka trwa 3 lata. Elektromechanik pojazdów samochodowych diagnozuje i naprawia systemy sterowania silnikiem oraz układy bezpieczeństwa i komfortu jazdy. Instaluje i uruchamia w samochodach elektryczne i elektroniczne urządzenia sterujące, zabezpieczające i sygnalizacyjne, a w szczególności połączone magistralami danych typu: CAN, LIN, sprawdza zapłon i światła samochodowe, przeprowadza konserwację, wykonuje naprawy uszkodzonych elementów i urządzeń elektrycznych i elektronicznych, posługując się przyrządami pomiarowymi i urządzeniami diagnostycznymi. Podczas pracy posługuje się typowymi narzędziami ślusarskimi, kluczami dynamometrycznymi, wkrętakami z napędem elektrycznym i pneumatycznym oraz specjalistycznymi przyrządami pomiarowymi i diagnostycznymi. Po ukończeniu szkoły możesz pracować zarówno w zakładzie elektromechaniki pojazdowej, jak i w autoryzowanym serwisie znanej firmy samochodowej. Możesz też myśleć o otwarciu własnego zakładu.
Operator obrabiarek skrawających
Operator obrabiarek skrawających jest zawodem szerokoprofilowym i w rzeczywistości obejmuje grupę zawodów, w tym: frezer, strugacz, szlifierz metali, tokarz, ustawiacz maszyn do obróbki skrawaniem, wiertacz w metalu. Jak łatwo zauważyć zawody te różnią się między sobą rodzajem i zakresem obsługi maszyn i urządzeń. Typowymi stanowiskami pracy w zawodzie operator obrabiarek skrawających są: frezer, tokarz, szlifierz. Pokrewnymi stanowiskami pracy, na których może pracować operator obrabiarek skrawających, są: operator automatycznej linii obróbki skrawaniem, operator maszyn do obróbki skrawaniem, operator obrabiarek sterowanych numerycznie, operator obrabiarek zespołowych. Absolwenci szkoły mogą poszukiwać pracy w przedsiębiorstwach produkujących maszyny i urządzenia, przedsiębiorstwach naprawczych maszyn i urządzeń, przedsiębiorstwach usługowych branży metalowej, działach naprawczych innych przedsiębiorstw.
Wykształcony operator obrabiarek skrawających posiada następujące umiejętność zawodowe: