

Technik hotelarstwa jest to zawód o charakterze usługowym, nastawionym głównie na relacje człowiek - człowiek. Wysoka kultura osobista i zawodowa, przestrzeganie zasad etyki, opanowanie, życzliwość, odpowiedzialność, dyskrecja oraz poczucie własnej godności i właściwej postawy służbowej to cechy wymagane w tym zawodzie.
Technik hotelarstwa świadczy usługi kompleksowej obsługi gości w obiekcie hotelowym. W trakcie nauki na kierunku Technik hotelarstwa zdobędziesz wiedzę i umiejętności w zakresie:
Przedmioty zawodowe, których będzisz się uczył w Technikum hotelarstwa to w ramach:
Nauka w Technikum to nie tylko szkoła. W trakcie kształcenia weźmiesz również udział w praktykach zawodowych. Praktyki zawodowe trwają 8 tygodni (280 godz., ich termin może ulec zmianie):
w klasie III - 140 godz. – 4 tygodnie w 2 semestrze,
w klasie IV -140 godz. – 4 tygodnie w 2 semestrze.
Praktyki odbywają się w miejscach zapewniających rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zawodu, takich jak: hotele, hostele, biura podróży oraz w inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkół kształcących w zawodzie.
W trakcie nauki czekają Cię dwa egzaminy zawodowe, po zdaniu których możesz uzyskać tytuł Technika hotelarstwa.
Egzaminy są przeprowadzane oddzielnie dla każdej kwalifikacji:
1. Kwalifikacja HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie (odbywa się pod koniec III klasy).
2. Kwalifikacja HGT.06. Planowanie i realizacja usług w recepcji (odbywa się po I semestrze V klasy).
Część pisemna trwa 60 minut i przeprowadzana jest w formie testu składającego się z 40 zadań zamkniętych zawierających cztery odpowiedzi do wyboru, z których tylko jedna odpowiedź jest prawidłowa. Część pisemna jest przeprowadzana w formie testu pisemnego z wykorzystaniem elektronicznego systemu przeprowadzania egzaminu zawodowego – tj. przy komputerze.
Część praktyczna egzaminu zawodowego polega na wykonaniu zadania lub zadań egzaminacyjnych, których rezultatem jest wyrób, usługa lub dokumentacja. Część praktyczna trwa nie krócej niż 120 minut i nie dłużej niż 240 minut i jest przeprowadzana w formie testu praktycznego, polegającego na wykonaniu przez zdającego zadania egzaminacyjnego zawartego w arkuszu egzaminacyjnym na stanowisku egzaminacyjnym.
Zdający zdał egzamin zawodowy, jeżeli uzyskał:
1) z części pisemnej – co najmniej 50% punktów możliwych do uzyskania (czyli rozwiązał poprawnie minimum 20 zadań testu pisemnego), oraz
2) z części praktycznej – co najmniej 75% punktów możliwych do uzyskania. Wynik egzaminu zawodowego ustala i ogłasza komisja okręgowa.
Wynik ustalony przez komisję okręgową jest ostateczny. Po zdanym egzaminie z danej kwalifikacji uczeń uzyskuje certyfikat kwalifikacji zawodowej wydany przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną, a następnie po zdaniu wszystkich kwalifikacji otrzymuje dyplom technika potwierdzający kwalifikacje w zawodzie wydany przez OKE.
Jako absolwent kierunku Technik hotelarstwa będziesz mógł podjąć pracę w:
Po ukończeniu nauki jesteś przygotowany, aby rozpocząć pracę lub iść na studia. Masz wiele kierunków do wyboru, np. turystyka i rekreacja, zarządzanie, marketing i reklama, animacja czasu wolnego i wiele innych.